Túrós pogi zabliszttel

20151013_141634_2.jpg 

A pogácsa is készülhet egészséges(ebb)en. Csak mértéket kell tartani az evéssel, és akkor belefér egy diétába akár. Én a maradékot lefagyasztottam. 

Hozzávalók: 300 gramm zabliszt és 300 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt (ezt lehet más lisztekkel is variálni), 300 gramm túró, 250 gramm vaj, 2 tojás sárgája (+ 1 majd a kenéshez),100 gramm reszelt  sajt, 30 gramm élesztő (vagy egy csomag gyors élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál só, 

A tejet langyosítsd meg, keverd el a cukorral és élesztővel. Futtasd fel. Ezalatt a lisztben morzsold el a vajat, majd gyúrd hozzá az élesztőt, áttört túrót, tojások sárgáját, sót, tejfölt. Fél óra kelesztés után nyújtsd téglalap alakúra és szórd rá a sajt 2/3-át.

20151013_105516_2.jpg

Hosszanti oldalon tekerd fel és ismét keleszd. Ezután két ujjnyi (kb. 3 cm) vastag hosszú csíkot nyújts belőle, kend meg tojássárgájával, szórd meg reszelt sajttal és szaggasd ki. 200 fokon süsd 20-25 percig, vagy míg szép piros lesz. 

20151013_110218_2.jpg